Doorgewinterde

"Je kunt aardig gevonden worden en toch duidelijke regels stellen"

Joyce Henskes (46 jaar)
Docent Nederlands en mens & maatschappij > Buitenhout College Almere

“Ruim tien jaar heb ik van Almere op en neer gereisd naar Amsterdam, waar ik in het speciaal basisonderwijs werkte. Tot ik hier een keer werd uitgenodigd om te vertellen over de aanpak van gedragsproblemen. De directieleden waren zo enthousiast dat ze me een baan aanboden. Ik wist niet of ik het prettig zou vinden om te wonen waar ik werk. Maar het is juist leuk. Achter de supermarktkassa of op straat zie je een andere kant van leerlingen.”

 joyce sfeer 1

“Een positieve band met kinderen opbouwen, is het belangrijkste. Je kunt aardig gevonden worden en toch duidelijke regels en eisen stellen. Dat heb ik in het speciaal onderwijs geleerd. Als je wilt dat leerlingen hun gedrag veranderen, moet je beginnen bij de docent. Vanuit het zorgteam adviseer ik docenten en teams bij het omgaan met een moeilijke klas of leerlingen die een speciale aanpak vragen. Samen met de orthopedagoge begeleid ik de docenten bij de invoering van een model voor klassenmanagement.”

“Sinds ik naast mijn werk op school blindegeleidepups train, kan ik me beter voorstellen hoe hopeloos beginnende docenten of zij-instromers zich soms voelen. Je denkt dat je alles goed doet en toch luisteren ze niet! Ik train een pup tijdens de gewone dingen: wandelen in het bos, in de supermarkt, de lift of de trein. Soms neem ik hem mee naar school. Na een jaar gaat hij nog naar een specialistische trainer.”

“Het is hectisch leven met een gezin en een fulltime baan, dus ik geniet als ik na school nog een uurtje in de tuin kan zitten. We hebben een heerlijk plekje! Veel groen en toch een mooi winkelcentrum, station en bussen vlakbij. Aan de andere kant ben ik zó in het bos. Vroeger haalde ik bij mooi weer mijn kinderen van de basisschool en waren we in hooguit tien minuten op het strandje bij de Noorderplassen!”

joyce henskes 1

Leerling aan het woord

B.J. Grootveld (14 jaar)

“Op de basisschool snapte ik er helemaal niets van. Maar hier leek alles makkelijker te gaan. Je komt op zo’n grote school: van lokaal naar lokaal, verschillende docenten; dat vond ik erg leuk. Je kunt de docenten hier alles vragen. Ik zat ook in een kleine klas. Inmiddels ben ik opgestroomd van de basis- naar de kaderberoepsgerichte leerweg. Ik ga elektrotechniek doen. Bezig zijn met een lampje, een draadje, dat vind ik toch eigenlijk het leukst.” 

BJ ll 1