Doorstromer

"Samen met de school heb ik gekeken welke vakken me lagen"

Monique Bleeker (36 jaar)
Docent mens & natuur > Almere College Dronten

“Lesgeven op de basisschool vond ik na negen jaar nog altijd leuk, maar ik wilde iets meer. Oud-leerlingen van groep 8 hadden al vaker tegen me gezegd: juf, je moet op onze nieuwe school komen lesgeven! In 2008 heb ik de stap naar het VO gezet. Nu geef ik les in 1 en 2 vmbo en volg de tweedegraadsopleiding biologie. De verdieping in het vak vind ik een verrijking. En het omgaan met pubers, de gesprekken, hun humor… ik geníet ervan.”

 omgeving 1

“Als basisschoolleerkracht geef je niet één specifiek vak. Dus waar solliciteer je dan op in het VO? Ik heb uiteindelijk een open sollicitatiebrief gestuurd en daarna samen met de school gekeken welke vacatures er waren en welke vakken me lagen. Dat werd mens & natuur, een oude interesse uit mijn pabo-tijd. De combinatie van werk en studie is redelijk druk. Naast mijn gezin is leren momenteel even mijn hobby. Gelukkig vind ik leren ook écht leuk. Wat mij betreft, komt hierna gewoon weer iets anders: ik kan in de onderbouw nog even vooruit, maar later wil ik best de bovenbouw in.”

“Leerlingen moeten naar school, ze hebben geen keus. Daarom wil ik ze leuk ontvangen. Ze zeggen vaak: u bent altijd vrolijk. Maar ik vind het ook belangrijk dat kinderen het leuk hebben op school. Ook de leerlingen die wat extra’s nodig hebben. Leerlingen met autisme, met taalachterstanden. Die betrokkenheid heb ik meegenomen van de basisschool. Al die stukjes van de puzzel vallen in deze baan op hun plaats.”

“Dronten was voor mij en mijn partner eigenlijk een tussenstation: handig want centraal gelegen, later zien we verder. Maar inmiddels zitten we hier echt goed. Met kinderen is dit een ideale woonplaats, dan maak je makkelijk contact. En als je thuiskomt na een reis, straalt de rust je tegemoet. Dat landelijke ben ik echt gaan waarderen. En dat voor een stadsmens uit Groningen! Dat had ik zelf toch niet gedacht.”

moniek portret 1

Leerling aan het woord

Deveny de Vries (14 jaar)

"Het is hier heel anders dan ik aan het eind van de basisschool dacht. Je hebt lol met de leraren en je kunt heel open zijn. De school is groot, maar dat voelt niet zo, vooral doordat je de eerste jaren in een kleiner gebouw zit."

"Vroeger heb ik in de stad gewoond. Om gezellig te winkelen is dat leuker. Maar in een dorp is het weer lekker rustig. En vermaken kun je je overal. Urban dance is mijn grootste hobby. Met een groepje doen we auditie voor de jaarlijkse Grote Avond op school. Spannend!"

leerling 1