Starter

"Bijna allemaal zeggen ze gedag als je ze tegenkomt op straat"

Dirk Boere (28 jaar)
Docent Natuurkunde > Scholengemeenschap Pieter Zandt

"Die blik van: oh… ik snap het! Een leerling die het ineens doorgrondt, die voelt: ik kán het. Dan ga ik tevreden naar huis. Ik mag graag met mijn vak bezig zijn. Maar ik leef niet voor mijn werk, dat niet. Ik heb een gezin. En een hobby. Ik ben een schipperskind en varen zit me in het bloed. Diep in mijn hart was ik liefst leraar én schipper. Eén helft van de week op school, de andere op de boot."

 dirk boere 51

"Zes jaar geleden had ik het in Krimpen aan de IJssel nog goed naar mijn zin. Maar op school liep voor mijn vak het leerlingaantal terug. En onze gezinssituatie ging veranderen. Ik vind het belangrijk dat kinderen thuis kunnen zijn bij hun moeder. Maar koop in het westen maar eens op één inkomen een huis! In Flevoland kan dat, en het is niet té ver weg; je gaat niet voor elke verjaarsvisite naar de Randstad, maar de reis is goed te doen. Als er nu familie op bezoek komt, blijven ze trouwens vaak logeren. Ook gezellig."

"De advertentie die ik zag, was eigenlijk voor een andere functie. ‘Staat uw advertentie er niet bij? Neem gerust contact op’, stond eronder. Dat heb ik gedaan en meteen had ik een baan. Inmiddels ben ik vakdocent, mentor in het leerwegondersteunend onderwijs en LC-docent. Steeds een uitdaging, dat heb ik nodig. De sfeer vind ik bijzonder hier. Open en direct. Je krijgt met leerlingen echt een band. Bijna allemaal zeggen ze gedag als je ze tegenkomt op straat; ook die jongen die je net die middag straf hebt gegeven. Toch mag er voor mij ook wat afstand zijn. Privé is privé. Daarom wonen we straks in Espel, tien kilometer verderop. In Rotterdam doe je daar drie kwartier over, of je nu autorijdt, fietst of loopt. Hier is het met de auto 10 minuten. Altijd."

dirk boere 31

Leerling aan het woord

Neline Fikkert (15 jaar)

“In het begin dacht ik: op deze school vind ik nooit de weg. Maar het is juist erg overzichtelijk en gezellig. Wij hebben een heel hechte klas, die al twee jaar alles samen doet. Aan het eind van de derde is het gala. Als afscheid, want dan gaan de meeste leerlingen verder op de bovenbouw in Kampen. Ik ga daar 4 vwo doen, profiel Natuur & Techniek; later wil ik het leger in. Kampen is 30 kilometer vanaf Urk. Een eindje weg, maar ik heb er wel zin in.” 

dirk boere 11