Zij-instromer

"Ik wil leerlingen laten zien dat iedereen een talent heeft"

Annette de Harde (47 jaar)
Docent Frans > Oostvaarders College

“Ik hou van mijn land en van mijn taal. Daar wil ik anderen van laten profiteren. Frans heeft de reputatie een moeilijke taal te zijn, maar ik laat leerlingen zien dat het gewoon leuk is met een taal te kunnen spelen. Je kunt al snel iets bestellen in een winkel of een mailtje sturen. Natuurlijk doen we grammatica, maar je moet de angst om fouten te maken doorbreken. Ik benadruk hoe belangrijk communicatie is. Als informatie heen en weer gaat en de ander je begrijpt, is het genoeg.”

beeld in tekst oostvaarderscollege 1

“Ik ben veeleisend, maar wil leerlingen ook laten zien dat iedereen een talent heeft. Wie niet goed kan spreken, kan misschien prima luisteren. Nooit zeggen ‘ik kan het niet’. In ons huis in Frankrijk ben ik zelf gaan stuken en boren en merkte al snel: ‘ik kan wel wat’. Zulke dingen zie ik ook bij leerlingen op excursie in Parijs. Dan zeggen ze ‘Juf, ik wil graag een croissantje kopen, maar ik durf niet.’ Als ze het toch zelf gedaan hebben, zijn ze zo trots!”

“Ik wil plezier hebben in het lesgeven, dus ik doe van alles. Ik zorg voor afwisseling in de lessen en werk graag in klassen van verschillende niveaus en leeftijden, van 2-havo tot 6-vwo. Daarnaast organiseer ik verschillende excursies en geef faalangstreductietrainingen. Ik ga binnenkort Teletop uitproberen" (een elektronische leeromgeving, red.). "Mijn collega voor Frans en ik hebben op ons verzoek parallelle klassen, zodat we werk en vakliteratuur kunnen verdelen, ideeën uitwisselen en elkaar feedback geven. Je kunt als docent niet op een eilandje zitten, vind ik.”

“Misschien ben ik als Française wat strenger dan Nederlandse collega’s. Ik spreek, net als in Frankrijk, leerlingen wel eens met ‘u’ aan. Tussen docent en leerlingen moet afstand zijn én wederzijds respect. Je moet wel zorgen dat leerlingen zich veilig voelen. Soms vergissen ze zich en zeggen, als ze iets willen vragen, niet ‘madame’ maar ‘maman’. Blijkbaar voelen ze zich wel lekker bij mij!”

anette de harde oostvaarderscollege 1

Leerling aan het woord

Natascha Former (16 jaar)

“Straks op de hogeschool is alles compleet nieuw. Best spannend. De tijd gaat zo snel! In mei hebben we al examen. Eind vorig jaar heb ik niet veel gedaan, dus nu doe ik elke dag braaf mijn huiswerk. Jammer dat ’t bijna afgelopen is. Deze omgeving is me zo vertrouwd, zo veilig. Ik kan het goed vinden met de docenten en ken alle conciërges. Op een open dag werd ik wel erg enthousiast over de hbo-opleiding human resource management. Van mijn vrienden wil iedereen wat anders, maatschappelijk werker worden of vliegtuigen repareren... ik zal ze erg missen!” 

natasja former oostvaarderscollege 1 2