Zij-instromer

"Humor maakt veel zaken bespreekbaar"

Ina Zwiers (45 jaar)
Docent Klassieke Talen > Baken Trinitas Gymnasium

“Na mijn studie Nieuw Grieks en banen in het bedrijfsleven vroeg ik me af: ‘Wil ik dit mijn hele leven blijven doen?’ Ik werd directiesecretaresse op een school. Bewust. Daar kon ik het onderwijs vanaf de zijlijn beschouwen. Steeds vaker bekroop me het gevoel dat ik in het rechtstreeks contact met leerlingen van meer betekenis kon zijn. Maar voordat je dan doorzet! Mijn kind was te klein, de tuin te groot... Toen ik de kans kreeg met acht uur vervanging, was het nu of nooit.”

in de tekst trinitasgymnasium almere 1

“Latijn en Grieks vond ik op de middelbare school al fascinerend, elke zin een puzzel die je moet oplossen. Bovendien is het boeiend hoeveel we nog gebruiken uit de klassieke wereld, dat daar de basis is gelegd voor onze democratie, de kunsten en de filosofie. Huidige advocaten als Moskovich en Spong kun je vergelijken met de redenaars van de Romeinen. Dat probeer ik in de les te laten zien.”

“Wat je tijdens de studie leert, is in de werksituatie altijd net even anders. En je staat alleen voor die klas, jij moet het doen! Dat is soms improviseren en uitproberen, maar het geeft veel voldoening als een actie lukt. Humor maakt veel zaken bespreekbaar. Mooi hoe snel je dat van elkaar gaat aanvoelen. Je moet niet onderschatten dat leerlingen ook vragen hebben. Is ze wel aardig? Hoe geeft ze les? Is ze streng? Af en toe vertel ik wat over mezelf. Zo word je een beetje meer mens voor ze en dat vinden ze stiekem leuk.” 

“Ruim vijftien jaar geleden konden we in Almere snel een huis vinden. We wilden niet blijven hangen, maar vonden het leuker dan gedacht. Voor jonge gezinnen is Almere ideaal, je hebt er alles voor kinderen: scholen, opvang, sportclubs en theater. Intussen wonen we alweer acht jaar met plezier in Lelystad. Almere is een volwassen stad geworden, Lelystad is dorpser, het leeftempo is rustiger en de natuur ongerepter. Het is maar wat je wilt!”

ina zwiers trinitasgymnasium almere 1

Leerling aan het woord

Dirk-Jan Mons (17 jaar)

“Neem sap van rode kool, doe er soda bij ... groen, voeg azijn toe .... rood. Zulke proefjes deed mijn vader met ons. Thuis vinden we allemaal exacte vakken leuk. Mijn vader is chemicus, mijn zus studeert scheikunde en ik neig nu naar geneeskunde.”

“Op de scouting heb ik ook proefjes gedaan. Sinds kort ben ik leiding van de welpen. Zelf ben ik al tien jaar bij de scouting. Het is lekker divers, eerst spelletjes, later trektochten, EHBO en koken. Dat wat ik zelf geleerd heb overbrengen, spreekt me aan.”

dirkjan mons trinitasgymnasium almere 1