Zij-instromer

"Het eerste jaar lesgeven was een zoektocht: wat past bij mij?"

Maaike Vollebregt (26 jaar)
Docent mens en natuur > Helen Parkhurst

“Hoe werkt de natuur? Hoe werkt je lichaam en hoe beïnvloedt dat elkaar? Uitleggen en coachen. Dat vond ik tijdens mijn studie al het leukst. Nu doe ik dat in het lesgeven én in mijn praktijk voor fytotherapie en massage. De afwisseling vind ik heerlijk. In mijn praktijk heb ik een-op-een-contact en zijn de verhalen van cliënten af en toe best heftig. Hier op school heb ik de hele dag mensen om me heen. De meeste kinderen zijn vrolijk. Je voert heel andere gesprekken.”

foto tekst helen parkhurst almere 1

“Ik hou van mensen die me als gelijke behandelen. Zo hoop ik ook met de leerlingen om te gaan. Wanneer mensen laten merken dat ze zich beter of wijzer voelen, denk ik: hoe weet jij wat ik heb meegemaakt? Vroeger droomde ik ervan als arts kindjes in Afrika te helpen. Toen kwam de puberteit en gooide ik mijn kop in de wind. Begonnen op het vwo haalde ik uiteindelijk een mavo-diploma. Na de drogisterijopleiding ging ik op mijn achttiende naar de Academie voor Natuurgeneeskunde. Ik kreeg twee kinderen, maar ik was wel een van de twee studenten – van de veertig met wie ik samen begon! - die in november 2008 het diploma haalden.”

“Datzelfde najaar kreeg ik, na veel vergeefse sollicitaties, hier plotseling een baan. Moest ik de toon zetten in klassen die al vier weken ‘lang leve de lol’ achter de rug hadden! Dat eerste jaar was een zoektocht, kijken bij collega’s, een daltoncursus volgen: wat past bij mij en wat past bij deze klas? Vooral met de tweede klas had ik moeite. Eerst was ik te vrij, daarna pikten ze m’n regels niet. Na enkele gesprekken waren de conflicten over. Ik ben nu duidelijker en consequenter. Ik controleer niet meer alles en leer ontvangen wat leerlingen me geven, kan genieten als ze heerlijk rustig aan het werk zijn of blijven kletsen na de les. Ik besef nu hoe bijzonder dat is.”

maaike vollebregt helen parkhurst almere 1

Leerling aan het woord

Thomas Kuijper (13 jaar)

“In vwo bèta waar ik zit, krijgen we meer uren wiskunde, biologie en scheikunde. We hebben ook het aparte vak bèta. Een leuk extraatje! Vorig jaar mochten we een hydraulische graafmachine in elkaar zetten, van een bouwpakket, en laatst hebben we met ons groepje een hok gemaakt voor stokstaartjes. Je zoekt dan ook dingen uit, hoe hun leefomgeving eruit ziet, wat ze nodig hebben om te kunnen overleven én je tekent het hok of maakt een 3D-versie op de computer. Eigenlijk versterk je bij bèta je sterke kanten!”

thomas kuijper helen parkhurst almere 1