Zij-instromer

"De leerlingen hebben me leren lesgeven"

Mark Nieuwenhuis (41 jaar)
Docent Latijn en klassieke culturen > ISG Arcus Almere

“Als natuurliefhebber kwam ik vroeger met de vogelwacht Utrecht al in Flevoland. Nu broedt de zeearend in de Oostvaardersplassen. Voor het eerst in honderden jaren! Lelystad sprak me dus wel aan, ook als jonge ouder. Zes jaar geleden begon ik hier als onbevoegd docent Latijn en de combinatie van vertaalwerk en onderwijs vind ik geweldig. Ik kan veel kwijt in het ongelooflijk sociale gekkenhuis dat een school soms is. Daarnaast vind ik rust in de dagen thuis, met literatuur en wetenschap.”

mark nieuwenhuis 3

“Vertaalwerk, studie en lesgeven verrijken elkaar. Door anderen iets te leren, leer je zelf ook. De leerlingen hebben me leren lesgeven. Ik wil niet alleen een verhaal vertellen, maar hen aan het denken krijgen. Dat zit ook in het motto van ons gymnasiumonderwijs: ‘over grenzen kijken’. Door kennis, maar ook letterlijk. Samen met anderen verzorg ik excursies, naar het Archeon, naar Trier, naar Rome. Ook door met meer vakken tegelijk een thema te behandelen, kun je dieper gaan.”

“Binnenkort ben ik klaar met mijn lerarenopleiding. De studie, het vertalen, ons gezin, sommige periodes liep dat de spuigaten uit. Zoals toen ik per se de deadline wilde halen voor een vertaling van Plinius: ik werkte zelfs op de verjaardag van mijn dochter, toen de gasten waren vertrokken! Ik weet nu beter waar mijn grenzen liggen. Ook op school. Ik zeg sneller ‘nee’, ook tegen leuke dingen. Dat is beter dan dat de rek eruit gaat.” 

“Mijn eindscriptie voor de studie Latijn ging over Ysengrimus, dat dierenepos over de vete tussen de wolf Ysengrim en Reinaert de Vos. Ik zie het niet als een harde satire, zoals veel mensen doen. Het is te vergelijken met cabaret, eerder ontspannend dan negatief. Volgens mijn scriptiebegeleider zou ik op dit onderwerp kunnen promoveren. Dat is voor mezelf weer grenzen verleggen, want volgens mij stopt leren nooit. Ik wil me altijd blijven ontwikkelen en verdiepen.”

 mark nieuwenhuis 1

Leerling aan het woord

Eline Donders (16 jaar)

“Af en toe is school saai, maar geschiedenis en Frans vind ik wel interessante vakken. Buiten school doen we leuke activiteiten: elk jaar de culturele avond en een reisje naar het buitenland. ’t Is lekker naast school ook te werken. Vakken vullen. Niet hoeven nadenken!” 

“Met mijn vorige hockeyteam werden we kampioen derdeklasse. Verder winkel ik graag met vriendinnen of we drinken wat in ’t nieuwe café. In Lelystad is meer te doen nu. Of misschien voel ik dat alleen maar zo omdat ik ouder geworden ben.”

eline ll 1