Zij-instromer

"Je moet jezelf uitdagen"

Jenny de Vries (43 jaar)
Docent Duits > Zuyderzee College

“Na een paar jaar bedrijfsleven en een periode thuis met de kinderen, deed ik een tijdje de administratie voor het bedrijf van mijn ouders. Alleen op kantoor. Daar werd ik niet vrolijk van! Na de middelbare school overwoog ik al het onderwijs in te gaan. Waarom niet alsnog? Dat was de beste keuze van mijn leven. Elke dag, elke klas, elk lesuur zelfs is anders. Bovendien is het contact met collega’s heel goed. Mijn wereld is zoveel groter geworden!”

zuiderzeecollege beeld in de tekst

“Ik wil zelf plezier hebben in mijn werk, maar vooral ook leerlingen de stof op de meest aantrekkelijke manier aanbieden. We zijn laptop-school en door digitalisering heb je oneindig veel mogelijkheden. Je kunt materiaal arrangeren en ontwikkelen en snel feedback geven. Niet alles hoeft in de les. Ze kunnen thuis een liedje in het Duits luisteren of een filmpje bekijken. Voor een project moderne vreemde talen hebben leerlingen in leerjaar 2 zelf reclamespotjes gemaakt. Als ik hun filmpjes zie en hoor hoe goed ze Duits spreken - fantastisch!”

”Ik ben intussen LC-docent en verantwoordelijk voor aansturing en evaluatie van dat project. Ook ben ik nu betrokken bij de voorbereiding van de introductieweek. Je moet jezelf uitdagen. Vroeger ging ik door de grond als ik voor een groep moest spreken. Laatst nam ik de presentatie op een avond voor ouders over van een collega. De kantine zat vol! Je moet dingen gewoon een keer doen, daar leer je van.”

“Vrij veel collega's komen van net buiten de polder, vooral uit Friesland. Zelf heb ik mijn hele leven in Marknesse gewoond. Vanuit dit huis hebben we een fantastisch uitzicht op het land. Marknesse heeft alles wat je in het dagelijks leven nodig hebt: winkels, scholen, sport- en muziekverenigingen. Onze oudste zoon kan in het dorp naar de disco. Wil je meer, dan zit je in tien minuten in Emmeloord en het is een half uur rijden naar steden als Zwolle, Sneek en Heerenveen."

zuiderzeecollege docent 1

Leerling aan het woord

Jelle Reijman (15 jaar)

“Iedereen zei dat ik gymnasium aankon, dus dacht ik: ach, waarom niet?! Grieks is wel leuk met die rare letters. Als ik werk, haal ik goede cijfers. Op dit moment heb ik het druk met leukere dingen. We hebben een gezellige school. Hier wordt niet gepest.” 
“We komen met een hele groep uit Blokzijl. Blokzijl ligt bij de Weerribben, die tot mooiste plekje van Nederland zijn gekozen. Met mijn vriendenclub heb ik veel lol en gezelligheid. Een van ons woont bij de haven, daar duik je ’s zomers vanuit de tuin zo het water in.”

zuiderzeecollege leerling 1