Zij-instromer

"De moeilijkste doelgroep vind ik het leukst"

Tessa Lafebre (28 jaar)
Docent maatschappijleer, stagebegeleider > Praktijkonderwijs Almere Buiten

“Toen ik hier op gesprek kwam voor de vacature van stagebegeleider, dacht ik na tien minuten: ‘Oké, wanneer kan ik beginnen?’ Twee dingen komen heel mooi samen: bemiddeling naar de arbeidsmarkt, waar ik door mijn vorige baan in de re-integratie veel ervaring mee heb en de pubers. Die hebben iets! Zeker op deze school. Dat ze stoer doen en ondertussen nog kind zijn. Hen ruimte geven en toch door die houding heen breken. Dat vind ik iedere dag de uitdaging.”

tessa sfeer 1

“Dat ik de moeilijkste doelgroep het leukst vind, merkte ik al toen ik bij de sociale dienst de moeilijk bemiddelbaren kreeg. Ik vind het leuk mensen die een laag zelfbeeld hebben met kleine stapjes op de been te helpen. Bij pubers zie je veel grotere stappen en deze leerlingen kun je veel meegeven zodat ze zich kunnen redden in de maatschappij. Als je eruit haalt wat de kracht van een leerling is, lukt het eigenlijk altijd. Natuurlijk met de strubbelingen die erbij horen.” 

“Heel trots ben ik op een jongen die, net achttien, van Curaçao kwam. Schuchter, sprak niet heel goed Nederlands. Kon hij al op stage? Ik vond een plekje in een kleine kantine waar hij assistent was van de dame die alles regelde. Vanaf dag twee ging het super! Door veel praten en oefenen in sociale vaardigheden is hij ontzettend gegroeid, mondiger geworden. Ook zijn tweede stage bij La Place ging heel goed. Daar heeft hij nu een baan.”

“Ik geef één dag les en verzorg voor de rest coaching en stagebegeleiding. Hier op school kon ik zoveel praktijkopdrachten doen, dat ik het driejarig traject voor zij-instroom in twee jaar heb afgerond. Soms vind ik het jammer dat ik met mijn vak niet de diepte in kan gaan, maar de andere kant maakt het helemaal goed.”

tessa portret 1

Leerling aan het woord

Joyce Verburg (14 jaar)

“Op deze school zit je in kleine groepen. De leerkrachten hebben aandacht voor je en leggen goed uit. Je kunt altijd bij ze terecht. We hebben ook buitenopdrachten en muziek. Heel leuk! Liedjes leren op de piano en djembé spelen. Je leert waar het geluid hard klinkt en waar zacht. En we spelen samen ritmes."

"Ik denk dat ik de verzorgingskant opga. Het is gezellig en ik smeer graag zalfjes. In de praktische sectororiëntatie ga ik nog wel kijken wat ik vind van horeca, winkel en logistiek.”

tessa leerling 1